بارگذاری

ساختار مغز انسان

قسمت های مغز

مغز جزیی از سیستم عصب مرکز ، یعنی همان مغز و نخاع می باشد که درون جمجمه قرار دارد. مغز مرکز کنترل و نظارت بر تمامی فعالیت های ارادی و غیر ارادی بدن است و  آناتومی مغز انسان از سه بخش مخ ، مخچه و ساقه مغز تشکیل شده است . قشر مخ قسمت سطحی و خاکستری رنگ مغز است.

  • قشر مخ حاوی جسم سلولی تعداد زیادی از نورن ها است و بیشتر پردازش اطلاعات حسی و حرکتی در این قسمت انجام می شود.قسمت سفید مخ در زیر قشر مخ قرار دارد و دارای آکسون های حسی و حرکتی است.
  • جسم پینه ای corpus callosum  متشکل از رشته های عصبی محکم و سفید رنگی است که بین نیمکره سمت چپ و راست ارتباط برقرار می کند.
  • تالاموس از هسته های خاکستری مخ است تالاموس مرکز تقویت پیام های حسی است. دستگاه لیمبیک نقش مهمی در حافظه یادگیری و احساسات بر عهده دارد.
  • مخچه مرکز تعادل بدن و مسئول تقویت پیام های حرکتی است که قرار است از مخ به اندام ها برود.
  • هیپوتالاموس مرکز گرسنگی ، سیری تشنگی ، تنطیم دمای بدن و تنطیم اعمال غده هیپوفیز است.

قدر ت مغز بر ارتباطات بین سلول های عصبی می باشد. هر سلول عصبی با هزاران سلول عصبی اطراف خود ارتباط برقرار می کند و این ارتباطات پیچیده یعنی همان عملکرد مغزی . مغز خود هیچ حسی نسبت به درد ندارد و این یعنی پزشکان بدون بی حسی و بیهوشی می توانند مغز را جراحی کنند . 

مغز چندین نوع تقسیم بندی دارد

قشر خاکستری و ماده سفید:قشر خاکستری در سطح بوده و مسئولیت کنترل ادرای حرکات را دارد ماده سفید که در زیر قشر خاکستری بوده  ایجاد حرکت به صورت خام می کند.

 تقسیم بندی چپ و راست : مغز به دو نیمکره نیز تقسیم می شود که در این تقسیم بندی که بعدا باعث برتری فرد می شود که چپ دست یا راست بودن فرد نیز جزیی از این تقسیم بندی می شود، سمت چپ مغز (نمیکره چپ) سمت راست را کنترل می نماید و سمت راست مغز (نمیکره راست) سمت چپ را  کنترل می کند .

 تقسیم بندی منطقه ایی :که مغز را به چهار لوب تقسیم می نماید منطقه پیشانی ،منطقه آهیانه ای ،منطقه گیجگاهی ، منطقه پس سری

 لوب های مغز در ساختار مغز انسان

هر لوب نقش خاص خود را دارد و لوب دیگر را کامل می کند دانشمندان  کشف کرده اند که لوب پیشانی که زیر استخوان پیشانی در جلوی سر قرار دارد مسئول  رفتار و سخن گفتن است لوب پیشانی بزرگ ترین بخش مغز است که شامل ۵ مرکز عصبی می باشد که عبارتند است ناحیه محرک نخست مسئول تحریک ارادی عضلات سمت چپ بدن ناحیه محرک دوم که مسئول تحریک ارادی عضلات سمت راست بدن است باریکه بینایی جلو مسئول هماهنگی دو چشم در یک مسیر و ناحیه بروکا مسئول هماهنگی حرکات که در سخن گفتن سهیم هستند مانند حنجره ، زبان و صورت.

قشر جلوی پیشانی که دقیقا پشت استخوان پیشانی قرار دارد و بخش بزرگی از لوب پیشانی را در بر دارد مسئول شکل گیری شخصیت انسان است و در تصمیم گیری و تشخیص نیز موثر می باشد . اینجاست که پژوهشگران توانبخشی شناختی از خود می پرسند اگر قسمت جلوی مغز آسیب ببیند چه اتفاقی برای انسان روی می دهد . آنها دریافتند که آسیب این بخش به ناتوانی و کم توانی فرد در تصمیم و تشخیص می انجامد.

پژوهش های انجام شده در نیمه دوم قرن ۲۰ ثابت کرد کسانی که به آسیب دیدگی این بخش دچار می شوند اغلب از کم توانی ذهنی و سقوط ارزش های انسانی رنج می برند.دانشمندان به این نتیجه رسیدند که رفتارها و تصمیم های نادرست در قسمت جلوی مغز پردازش می شود و این قسمت در پردازش وظایف مربوط به دیگر بخش های مغز مانند افکار ، عواطف و احساست موثر است . بنا بر تحقیقات صورت گرفته این بخش مرکز دروغ گویی به شمار می رود.

قدرت تخیل و تصویر سازی مغز

مدارک علمی بسیاری وجود که مغز بین واقعیت و تصویر سازی ذهنی تفاوتی نمی گذارد و همانطور با  تخیل برخورد می کند که در واقعیت عمل می کند ، مثلا تصور نمایید که از لبه ساختمانی آویزان هستید می بینید که انگشتتان عرق کردند و از این راز مغز افراد موفق و ورزشکاران موفق برای پیروزی استفاده می کنند.

خاصیت انعطاف پذیری مغز

بسیاری از مردم نمی دانند که مغز به صورت فیزیکی تغییر می نماید. همانطور که عضلات بنا به نیاز  روزمره ما رشد می کنند. بیشتر کارهایی که انجام می دهیم مسیرهای عصبی مارا تغییر می دهند و به منظور رساندن به حداکثر عملکرد مغزی درست مثل پهن نمودن بزرگراه تا بتواند ترافیک بیشتری را جابه جا کند. پس هر چیزی را تمرین نماییم در آن بهتر می شویم.

عملکرد مغز بر پایه ارتباطات سلول های مغزی

ساختار مغز انسان به صورت حیرت آوری چرب ترین سیستم بدن است و حدود ۶۰ درصد آن از چربی تشکیل شده است و وزن مغز یک فرد بالغ بین ۱٫۳ الی ۱٫۴ کیلو گرم است. مغز حدودا از ۱۰۰ بیلیون سلول عصبی (نورون) تشکیل شده است که اطلاعات را با سرعت ۴۳۵ کیلومتر بر ساعت منتقل می کنند. تمام عملکرد مغز شما بر پایه این ارتباطات سلول های مغزی می باشند. هر چیزی که انسان فکر می کند ،حس می کند و یا انجام می دهد نتیجه عملکرد این ۱۰۰ بیلیون سلول  عصبی می باشد. هیچ سلول عصبی به تنهایی نه حس می کند نه فکر می کند و نه چیزی را به خاطر می آورد!!

نظر بدهید